top of page
  • Malerk

NÅR BØR MAN MALE HUSET?
Hvordan vet man egentlig om huset trenger et nytt strøk maling? Her er tegnene du bør se etter.

– Den desidert beste perioden å påføre maling eller beis utendørs er fra slutten av april til slutten av september, bekrefter Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Men hvordan kan du egentlig vite om det er på tide å male fasaden? Sundmoen har en liste til deg som er usikker.HØYSESONG: Fra slutten av april til slutten av september, litt avhengig av hvor du bor, er høysesong for maling av fasaden.


1. Ta vanntesten

Har du et beiset hus, kan du ta den såkalte vanntesten. Sprut vann på husveggen og se om det preller av. Om vannet trekkes inn i treverket, betyr det at det er tørt, og trenger derfor et nytt beskyttende lag med beis.

2. Se etter flass


Dersom malingen flasser av, er dette et tydelig tegn på at det trengs et nytt strøk maling. Der malingen har flasset, vil kledningen være ekstra eksponert for skader fra vær og vind.

LES OGSÅ: Fiks småskadene før de blir større SKADER: Er det skader i kledning eller malingsfilm, er det tegn på at huset snart trenger litt ekstra pleie.


3. Vær obs på sprekker

Om kledningen har begynt å sprekke opp, vil treverket lettere trekke til seg fuktighet. Vann og fukt er kritiske faktorer i nedbrytelsen av treverk. Med andre ord, hvis fuktighetsinnholdet i treverket overstiger 20%, øker risikoen for råte- og muggdannelser.

4. Ta skrapetesten


Enklest av alt er å bruke en form for skrape, eller til og med en negl, til å skrape over panelet. Om malingen følger med, er dette et klart tegn på at fasaden trenger et nytt strøk. MYNT: Bruk gjerne en mynt til å skrape over utsatte steder for å se om malingen sitter godt.


Sjekk ektra utsatte steder

Er du fortsatt i tvil, og ønsker å være på den sikre siden, finnes det enkelte deler av huset som bør sjekkes årlig. Dette er det vi kaller kritiske punkter, som er spesielt utsatt for slitasje. Så ta deg en runde rundt huset og sjekk følgende:

  • All endeved, det vil si ender på stående eller liggende panel, vindskier eller panel som er i kontakt med planter, busker og lignende

  • Alle skjøter i kledningen og vindskier

  • Bunnen på alle vinduer og dører

  • Tetningslister mot glass17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page